{ "title": "Bodur Limon Ağacı", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Bodur-Limon-Agaci-39.jpg", "date": "21.01.2024 18:13:46", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Bodur Limon Ağacı, Turunçgiller ailesine mensup küçük boyutlardaki bir ağaç türüdür. Minyatür bir yapıya sahip olan bu bitki kapalı alanlarda saksıda dahi yetiştirilebilir niteliktedir. Ana vatanı Ege ve Akdeniz bölgeleri olan söz konusu bodur limon ağacı ılıman iklim şartlarında meyve verimi bol bir şekilde yetişir. Toprak yapısına yönelik isteği ise geçirimli tabakalarla birlikte alüvyon bakımından zengin tarım alanlarıdır. Gelişme döneminde suya ihtiyaç duyan bu bitki olgunlaşma döneminde güneş ışınlarına gereksinim duyar. Bu ağacın sağlıklı bir şekilde toprağa tutunup dal budak salması için yerini sevmesi önemlidir. Bu hususta adı geçen ağacın yetiştirilmesi düşünülüyorsa Akdeniz iklimi ve bitki örtüsüne ait coğrafyaların tercih edilmesi önemlidir. İlkbahar mevsiminde yeşeren bu ağaç yaz mevsiminde meyve verimi sağlamaktadır.

Bodur limon ağacı küçük nitelikli boyutundan ötürü hasat döneminde meyvelerin kolaylıkla toplanmasına kaynaklık eder. Söz konusu bodur limon ağacının dalları yanlarda yoğunlaşarak yapraklı bir şekilde gelişim gösterir. Kısa boylu olmasına rağmen üzerinde yoğun miktarda meyve taşıyabilir. Bahsedilen bu ağaç türünü sera alanlarında da yetiştirebilirsiniz. Soğuk iklime ait bölgelerde seraların kurulup belli sıcaklığın ayarlanmasıyla birlikte seranın dış katmanını engellemeyecek bodur limon ağaçlarının yetiştirilmesi mümkündür. Yaprakları da dahil olmak üzere tamamıyla hoş bir kokuya sahip bu ağaç kozmetik kapsamında revaçta tutulmaktadır.

Bodur Limon Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?

Mutfaklarda birçok gıdanın içerisinde yerini alan limonların ana kaynağı olan bir tür kapsamında değerlendirilen bodur limon ağacı birtakım bakımlar eşliğinde daha iyi bir şekilde yetişebilir. Tarım alanlarında kolaylıkla yetiştirilebilen bu ürünün yaşamını devam ettirebilmesi için öncelikle Mart veya Ekim aylarında budama işlemine tabi tutulması gerekir. Öte yandan belirli periyotlar dahilinde toprağa çapa yapılması gerekir. Bu hususta toprağın nefes alması için iri boyutlu taşların ve yabani otların da toprak yüzeyinden alınması önemlidir. Diğer yandan 3 ayda bir gübreleme yapılması da ağaç yapısının güçlü olmasına kaynaklık eder. Bu aşamada yapay olmayan doğal hayvan gübresinin tercih edilmesinde fayda var. Çünkü organik gübre ile toprağın mineral değeri yükseltilir.

Bodur limon ağacı bakımına dair diğer önemli bir seçenek ise sulamadır. Haftada bir defa sulama olanaklarının sağlanması gerekir. Bahse konu olan bu bakımların yapılmasıyla birlikte yoğun aromaya sahip bol sulu limon üretiminin yapılması mümkündür. Son olarak da özellikle ilkbahar mevsiminde limon çiçekleri açtıktan sonra zirai ilaçlamanın yapılması bu ağacın zararlı haşereler ile mücadele etmesine yardımcı olur. Bodur limon ağacı bakımını düzenli olarak yaptığınızda ilerleyen yıllarda bol verim sağlayan fidanlarda elde edebilirsiniz.
" } ] }