{ "title": "Bodur Limon", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Bodur-Limon-45.jpg", "date": "20.01.2024 08:20:31", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Bodur limon, bu ağacı yetiştirmek oldukça keyifli bir uğraştır. Bir de üretici, yetiştirdiği limon ağaçlarından meyvesini de almaya başlamışsa değmeyin keyfine. Ayrıca bu ağaçlar görünüşü kadar, kokusuyla da motive edici bir ağaçtır. Limon ağaçları bütün bir yıl yapraklarını dökmeyen, uçucu yağları bünyelerinde barındıran ağaçlardır. Bodur limon çeşidi, evde yetiştirmeye en uygun limon ağacıdır. Ev dışı mekanlarda yetiştirmek isteyenler ılıman iklim bölgelerini seçmelidir. Ülkemizde en fazla Akdeniz ve Ege bölgeleri bodur limon yetiştiriciliğine elverişli yerlerdir. Bodur limonda, diğer bitkiler gibi döllenmeden meyve vermez. Saksıda tek ağaç yetiştiriyorsanız döllenme olmayacaktır. Bu durumun önüne geçmek için en az iki saksıya bodur limon ağacı dikmek gerekir.

Evde bodur limon yetiştiriyorsanız dikkat etmeniz gerekenler
Bodur limon kış ve yaz aylarının başlangıcında bol miktarda çiçek açmakta, doğal bir oda parfümü görevini üstlenmektedir. Saksıda yetiştirilen bodur limon ağacının mor çiçekleri vardır. Bu ağaçlar bol güneş ve havadar ortamları severler. Bodur limon ağacının diğer ağaçlardan farkı boylarının en fazla 2-3 metre olmasıdır. Sürgünleri olmadığı için kötü hava koşullarına diğer ağaçlardan daha dayanıklıdır. Don olayının olmadığı yerlerde, bahçelere yapılan dikimlerde dona karşı ağaçları korumak amaçlı etrafları sarılmalıdır.

Bu ağaçlar gece gündüz sıcaklık farklarının az olduğu iklim koşullarını severler. Eğer dışarıda ekilmişse, ekimlerinden sonraki 2-3 yıl bir naylonla korunmalı, kök çevresi sarılarak don olayından korunmalıdır. Bodur limon ağaçları dikildikten 1 yıl sonra meyve vermeye başlarlar.
" } ] }