{ "title": "Limon Ağacı Bakımı", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-Agaci-Bakimi-75.jpg", "date": "21.01.2024 16:29:09", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Limon Ağacı Bakımı, ılıman bir iklim seven limon ağacı, ülkemizde en fazla üretilen narenciye türlerinden biridir. İç ve dış piyasa satışı oldukça fazla olan limon uygun bahçe alanından, ekimine, sulaması, gübrelemesi, budaması ve ilaçlamasına kadar belli uygulamalar ile yetiştirilmektedir. Limon ağacı bakımı hassastır ve kültürel işlemlerde çok dikkat gerektirir. Limon ağacı 12 ay boyunca yeşil kalabilen bir ağaçtır. Ülkemizde Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgelerinde yetişen limon ağacı tarım alanları dışında neredeyse her evin bahçesinde de bulunur. Limon ağacı bakımı, oldukça fazla emek sermaye ve en önemlisi bol bol zaman isteyen bir durumdur. Limon ağacı bakımı için uygun ekolojik şartlar, bahçenin planlanması ve yetiştirilecek limon ağacı çeşidinin iyi belirlenmesi gerekir.

Limon ağacı bakımı nasıl yapılır?

Limon ağacı bakımı için, ekolojik istekler yani iklim ve toprak özellikleri çok önemlidir. Limon ağacı dikilmeden önce dikim yapılacak arazi toprağı mutlaka analiz ettirilmiş olmalıdır. Limon ağacının dikileceği toprağın derinliği 2 metreden az olmamalıdır. Limon ağacı kökleri oksijeni çok sevdiğinden dolayı toprağın mutlaka hava alabilir özellikte olması gerekir. Toprağın havalanma özelliği azaldıkça limon ağacı kökleri toprak yüzeyine doğru çıkmaya başlar. Limon ağacının kökleri toprak ortamının elverişli olması ile 7.5-8 metre civarlarında yayılma özelliği gösterir.

Limon ağacı bakımı ve yetiştirilmesi için en uygun toprak şekli iyi drene olabilen hafif yapılı topraklar, gevşek özellikle, kumlu, kumlu tınılı, killi tınılı yapıdaki topraklardır. Limon ağacı köklerinin geniş alanlara yayılması sebebi ile taban yüksekliği fazla olan topraklarda yetişmez. Taban suyu yüksekliği fazla olan yerlerde drenaj yapılmalıdır. Limon ağacı bakımı için taban suyu seviyesi 2 metrenin altında olmalıdır. Toprağın Ph derecesi ise 5.5- 6 değerinde olmalıdır. Limon ağacında emici kökler, toprağın 90 cm derinliğinde saçak kökler ise 120 cm derinliğindedir. Bundan dolayı limon ağacı bakımı yapılacak yer tespit edilirken toprağın en 1.5 metrelik kısmı analiz edilmiş olmalıdır. Topraktaki kil oranı %20 kum oranı ise %50 oranlarında olmalıdır.

Limon ağacı bakımı için dikkat edilecek noktalar
" } ] }