{ "title": "Limon Ağacı", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-Agaci-87.jpg", "date": "20.01.2024 09:24:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Limon ağacı, sıcaklığın sıfırın altına düşmediği her yerde yetişebilir. Bu derecenin altında limon ağacının yetişmesi oldukça zordur. Bu nedenle ılıman iklim ağacı olduğu söylenebilir. Sıcaklık -9 derecenin altına indiği zaman limon ağacı kurumaya başlar. Fakat limon ağacının çok sıcağı sevmediğini de söyleyebiliriz. Ülkemizde limon ağacı yetiştirilebilen bölgeler Akdeniz ve Ege' bölgesidir. Bu bölgelerin iklimi limon yetiştiriciliğine uygundur. Özellikle Hatay ve Mersin illerimizde ciddi oranda limon ağacı yetiştirilir. Yaz kış yapraklarını dökmeyen, yeşil kalan bu turunçgil türü olan limon ağacı evlerde bile yetiştirilebilir. Özellikle küçük tipteki limon ağaçları evde çekirdekten yetiştirilmeye başlanabilir.

Limon ağacı nasıl yetiştirilir?

Limon ağacı iklim isteği: Turunçgillerde olduğu gibi limon ağacı da ılıman iklimi sever. Bahsettiğimiz gibi bu ağacın yetiştiği yerde sıcaklık sıfırın altına düşmemelidir. Ağaçlarda donma riski ve ağaçların kaybı sıcaklığın düşmesi nedeniyle yaşanır. 45 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda limon ağacı yetiştirmek için uygun değildir. Limon ağacının gelişimi 12 derece sıcaklıkta başlar, en iyi gelişim 23 derecede olur. Sıcaklık 37-39 derece ve üzeri olduğunda ise gelişmesi durur. Sıcak ve soğuk rüzgârlarda limon ağacı için iyi değildir. Bu nedenle limon ağacı yetiştirilen yerlerde rüzgâr kıran kurulmalıdır. Nem oranının da düşük olması ağaçları olumsuz etkiler. Bu yüzden limon ağacı yetiştirmek için önce iklim koşulları aranmalıdır.

Limon ağacı toprak isteği: Ağaçların en iyi şekilde derin, bol humuslu, süzek, killi, kumlu, tınlı özellikteki topraklarda yetiştiğini söyleyebiliriz. Ağacın derinlere inen kökleri daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu yüzden ağır topraklarda limon ağacı yetiştirmek uygun değildir. Taban suyu da yüzeyden 1,5 metre kadar aşağıda olmalıdır. Yoksa drenaj yapılması uygundur. Limon ağacı için en uygun pH derecesi de 5-5,6 kadardır. Toprak işleme ise yüzeyden 10 cm derinliğe kadar yapılmalı ve kökler zarar görmemelidir. Çapalama yüzeysel olmalı, yılda 4 defa yapılmalıdır.

Limon ağacı sulama isteği: İklimin ve toprağın durumuna göre limon ağacı yıllık 800-1200 mm arası sulamaya ihtiyaç duyar. Nisan ayından Ekim ayına kadar, kurak havalarda, yağış olmadığında ağaçlara su verilmelidir. Yetersiz sulama köklerin toprakta yayılmasına neden olur, ağacın gelişimi yavaşlar ve alınacak verimde düşer. Eğer limon ağacı akşama doğru solgunluk gösteriyorsa, geceleri canlı oluyorsa sulama ihtiyacı var demektir. Öğlenleri olan geçici solgunluktur, bu sulamaya ihtiyacı olduğuna işaret etmez.

Limon ağacı gübreleme isteği: Tüm yıl yeşil kalan limon ağacı topraktaki besinleri tüketir. Bu nedenle gübreye ihtiyacı da çok olur. Ağacın yaşına, bulunduğu yere, gelişimine göre gübreleme yapılmalıdır. Toprak analizine uygun şekilde fosfatlı, azotlu, potaslı fenni gübre kullanılmalıdır. Eğer eksiklikleri varsa demir, mangan, magnezyum, çinko verilebilir. Bunların dışında iyi yanmış çiftlik gübresi de 2-3 yılda bir verilmelidir.

Limon ağacı budama isteği: Limon ağacı için ürün ve şekil budaması yapılmalıdır. Bunun için ağaçlara verilen şekil genellikle kâse şeklidir. Bu ağaçların budaması ustalık ister. Ağacı tanıyan kişilerce yapılmalıdır. Ağaçtaki kırık, ezik, kuru olan dallar kesilmelidir.

Limon ağacı hasadı: Limon ağacında meyveler olgunlaştıkça hasat yapılır. Hasat sonbahardan ilkbahara kadar devam eder. Elle tutulan meyveler, saptan bükülerek koparılır ya da sapından keskin bıçakla kesilir. Dal uçlarına zarar verilmeden hasat yapılmalıdır. Ilık ve güneşli havalarda, kuru havalarda hasat yapılması iyi olur. Eğer meyvelerde çiy olursa hasat için beklenmelidir.
" } ] }