{ "title": "Limon Bahçesi", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-Bahcesi-16.JPG", "date": "19.01.2024 17:34:06", "author": "Vildan Güneş", "article": [ { "article": "Limon bahçesi, Limonun faydaları ve sağlığa olan katkıları asırlardır devam ederek günümüze kadar gelmiştir. Herkes limonun faydalarını bilir ve bol miktarda kullanır. Ülkemizde iklim koşullarının uygun olması nedeniyle çoğu meyve yetiştirilmektedir. Ülkemizin çoğu bölgelerinde turunçgiller yetiştirilmektedir. Limon ılıman iklim meyvesidir, güzel bir aroması vardır, yaprağını dökmez ve ağacı etrafa güzel bir koku salar. Limonun dış kabuğunda aromalı bir yağ bulunur, kullanırken bunu herkes fark eder, elleri yumuşatır ve nemlendirir. Limon, yüksek tansiyon, solunum bozukluğu, yanık, kabızlık, hazımsızlık, boğaz enfeksiyonu, vücut direncini kuvvetlendirir, mide ve kanı temizleme özelliği başta olmak üzere, sağlığa olan onlarca katkısını saymak mümkündür. Limonun çok çeşitleri vardır ve yetiştirildiği bölgeye göre bu değişmektedir. Ülkemizde genellikle, klasik anaç fidan ve bodur fidan türü tercih edilmektedir. Limon yetiştiricileri daha çok bahçelerine, klasik anaç fidan dikip yetiştirirler. Bodur limon ağaçlarını daha çok küçük bahçesi olup, limon ağacı sevenler tarafından dikilir. Hatta fazla meraklıları büyük saksılarda, evlerinin balkonunda yetiştirirler.

Limon bahçesi yaparken neler dikkat etmek gerekir?

Limon bahçesi yaparken bilmemiz, öğrenmemiz ve uygulamamız gereken çok önemli bilgiler vardır. Bahçe hazırlama, fidan seçim ve ekimi, ağaç sulama, ağaç budama, gübreleme, ilaçlama, ürün toplama, depolama ve pazara hazırlama gibi, iyi ürün almamızı sağlayacak bu önemli noktaları iyi kavramak gerekir. Limon yetiştiriciliği, fazla emek ve maddi kaynak isteyen bir uğraşıdır. Limon bahçesi hazırlamak ilk ve önemli adımdır. Çevre özellikleri, iklim ve toprak özellikleri iyi araştırılmalıdır. Limon fidanları dikilmeden önce bahçe arazisi mutlaka analiz edilmelidir. Toprağın derinliği, havalanır yapıda olması, limon ağacının köklerinin oksijen alması açısından önemlidir. Toprak yapısı hafif, gevşek ve kumlu toprak olmalıdır. Bundan sonra toprağın yapısına göre fidan seçmek daha verimli olacaktır.

Limon bahçesi uygun durumda olursa fidanlar kolay büyür ve bol meyve verir. Limon ülke içinde ve ülke dışında kolay pazarı olan ve rahat satılan bir meyvedir. Limon bahçesinde sulama için yeterli miktarda ve kaliteli su kullanılmalıdır. Ayriyeten sulama suyunun yetersiz olduğu yerlerde, ağaçlara damlama ve yağmurlama sistemi uygulanabilir, verim açısından son derece başarı sağlanmaktadır. Fidanlar, kasım-aralık aylarında azotlu gübre, potaslı güre ve çiftlik gübre ile ağaç dipleri açılarak gübre dökülür, üstü toprakla örtüldükten sonra, bahçe iyice sulanır. Bahçe yaparken o bölgenin iklim koşulları mutlaka uygun olmalıdır, çünkü limon düşük ısıda verim sağlamaz. Dikilen fidanlar büyümeye başlayınca, bahçe bakımını ihmal etmemek gerekir. Çıkan yabancı otlar temizlenir, ağaçların dengeli ve verimli uzaması için budama yapılır. Fidanlar meyve vermeye başlayınca, aralardan çıkan boş dallar kesilir ve istenmeyen sürgünler çıkartılır. Zararlı böcekler karşı ilaçlama yapılır.
" } ] }