{ "title": "Limon Çamı", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-Cami-35.JPG", "date": "19.01.2024 01:51:57", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "
Limon çamı, güzel görüntü veren bir bitki türüdür. Limon çamı, daha çok limon rengine benzediği için hem ticaret amaçlı hem güzel ve estetik görüntü verdiği için yetiştirilmektedir. Limon çamı belirli boyuta ulaşınca satışa sunuluyor. Limon çamı aynı zamanda servi ağacı olarak adlandırılır. Daha çok Akdeniz bölgesinde ve Alp Himalayalara hattına kadar bölgede yetişmektedir. Her mevsim yeşil kalmakta ve hiç yaprağını dökmez. Limon çamının her çiçek satan ya da ağaç satan yerlerde görmek mümkündür. Kendine has özgü görünümüyle birlikte güzel bir aroması ve çamın içinde sakız ve reçine türünde maddeler vardır. Bu maddelerinde kendine özgü güzel kokuları vardır.

Limon çamı ekimi

Limon çamının tohumları bir bardak sıcak suyun içerisine koyulur. Daha sonraki süreçlerde suyun içinde bulunan tohumların arasına bir çay kaşığı kadar thiram etken maddeli mantar ilacı ilave edilmektedir. Bu ilaç 24 saat boyunca tohumların arasında bekletildikten sonra, tülbent ya da süzgeç yardımıyla süzülür. Bu tohumlar %60 olarak elenmiş olan torf ya da orman altı topraklarda tarım perliti karışımı içerisinde ekilmelidir. Bu tohumları balık kutularına ve bardaklarına, kasaya da açık arazilerde de ekimi yapılabilir. Torf ve tarım perliti karışım içerisindeki tohumları yaklaşık olarak 1-2 adet bıraktıktan sonra fazla derin olmayacak şekilde toprakla kapatılır ve süzgeçli kaplarla sulaması yapılır. Bu şekilde limon çamı ekimi gerçekleşir. Sonraki aşamalarda ise yaklaşık 10 sene kadar beklenir. Limon çamı da 3-4 metreye kadar ulaşır. Daha sonra limon çamı bakımı yapılmaya başlanır.

Limon çamı bakımı nasıl yapılır?

Limon çamının bakımında çok dikkatli olmak gerekir. Yani bu bitki türüne iyi bakıldığı zaman daha güzel ve estetik bir görünüm kazanacaktır. Limon çamı tam gölgelik ya da tam güneşlik ortamı sevmez. Bu yüzden yarı gölge yarı güneşli bir ortama ihtiyacı vardır. Özellikle iç mekanlarda yetiştirildiği zaman sürekli gölgede bulunmaması gerekir. Güneşli pencere önüne getirilmeli ve aynı şekilde 15 günde bir yönünün güneşe çevrilmesi ve pencerenin açık tutulmasına dikkat edilmelidir. Sulaması yapıldığı zamanda su köklere ulaşıncaya kadar iyice sulanmasına özen gösterilmelidir. Eğer saksıda yetiştiriliyorsa bol miktarda su verilerek alttan akması sağlanmalıdır. Saksıda yetişen ve normal bahçede yetişen limon çamında da fark vardır. Saksıda yetişen limon çamında biraz daha özen gösterilmelidir. Limon çamının gelişim zamanlarında şeklini bozmadan budaması yapılabilir. Öyle gelişigüzel budama yapılırsa görsel teması da bozulur.

Limon çamı özellikleri nelerdir?
Limon çamın tıp alanında kullanımı

Servi ağacının yaprak, kozalak ve dallarından edilen yağlar sağlık açısından da birçok faydası vardır. İlaç yapımında kullanılır. Sağlık açısından faydası ise;

" } ] }