{ "title": "Limon Çekirdeği Çimlendirme", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-Cekirdegi-Cimlendirme-88.jpg", "date": "20.01.2024 18:38:01", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Limon çekirdeği çimlendirme; limon on iki ay boyunca yaprağını dökmeden kalabilen hoş kokusuyla doğal bir oda parfümü olan bir ağaçtır. Limon C vitamini deposu olduğu kadar salatalarda, yemeklerde, çorbalarda, reçel yapımında, sirke yapımında kullanılan çok yönlü ve çok faydalı bir meyvedir. Limon yetiştirmek için hazır fideler alınıp yetiştirileceği gibi çekirdekten de yetiştirilebilmektedir. Şüphesiz çekirdekten limon yetiştirmek en zevkli olanıdır. İkisi arasında pek fark yoktur ancak fideden ekilen limon daha çabuk meyve verebilir. Çekirdekten çimlendirerek yetiştirilen limonun meyve vermesi 3-6 yıl arasında olur. Narenciyelerin içerisinde en faydalı olan limonun çekirdekten çimlendirerek nasıl yetiştirildiğini anlatmaya çalışacağız. Ilıman iklime sahip bütün bölgelerde yetişir.

Limon çekirdeği çimlendirme için gerekli malzemeler
Çimlendirme için yapılacak işlemler sırasıyla
Çimlenme sırasında nemli ortam oluşturmak için bardakların üzerine naylon geçirilir, naylona delikler açılmalıdır aksi taktirde çekirdekler fazla nemden çürüyecektir. Çekirdekten filizlerin çıktığı görüldüğünde üzerindeki naylon açılır ve çimlenen filizler hiç bekletilmeden saksılara ekilir hiç bekletilmez çünkü beklediği zaman cücükleri uzayacağı için dikme anında kırılmalar olacaktır. Limon çekirdeği çimlendirme konusunun son aşamalarından biri de saksılara alınan, filizlenen çekirdeklerin uygun hava koşullarında durmasıdır. Limon sıcağı sever, bol havadar, güneşli bir ortama konmalı kurumasına izin verilmeden sulanmalıdır.
" } ] }