{ "title": "Limon Reçeli", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-Receli-99.jpg", "date": "21.01.2024 08:19:14", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Limon reçeli; olur mu diye şaşırmayın. Limon, başta C vitamini olmak üzere pek çok faydayı içinde barındıran mucizevi bir bitkidir. Sadece besin malzemesi olmayan limondan harika cilt maskeleri yapabilir hatta sivilcelerde de bu sayede kurtulabilirsiniz. Kokusu karıncalar dışında herkesi büyüleyen bu bitkinin kabukları ve suyu kullanılarak mayhoş bir reçel yapabilirsiniz. Artık reçel yapmak için klasik olan vişne, çilek gibi meyvelerin yerini daha farklı lezzetler almıştır. Bazı yörelerde patlıcandan karpuz kabuğuna kadar birçok sebzenin dahi reçeli yapılmaktadır. Turunçgiller de reçel malzemesi olarak özellikle Akdeniz yöresinde çok fazla tercih edilmektedir.

Turunç, bergamot ve limon reçelinin yapımı birbirine çok benzer. Reçel denilince akla tatlı gelir. Ancak limon reçeli diğer reçel türlerinden farklı olarak hafif ekşi bir lezzete sahiptir. Bu nedenle tatlıyla arası çok iyi olmayanların en çok tercih edeceği reçel türlerinden bir tanesidir. Türk toplumunda adet olduğu üzere yaz mevsiminde bol bol hazırlık yapılır ve kış mevsimi geldiğinde hazırlanan kavanozlar açılarak tüketilir. Reçel yapımı için de meyvelerin uygun zamanı kollanır ve yapılan reçel kavanozlarının ağzı sıkıca kapatılarak kış mevsimi için saklanır. Ancak limon reçelini yapmak için özel bir zaman dilimine ihtiyaç bulunmamaktadır.

Limon reçeli için gerekli malzemeler
Limon Reçeli Nasıl Yapılır?

Limon reçelinin yapımında sadece limon suyu değil aynı zamanda limonun aromasından faydalanmak için limon kabukları da kullanılmaktadır. Bunun için limonları iyice yıkayın ve beyaz kısımlarını almamaya özen göstererek soyun. Soyduğunuz limon kabuklarını sıcak suyun içine atın ve bir süre bekletin. Bu işlem sayesinde limon kabukları acı suyunu bırakacaktır. Bu uygulamayı birkaç defa tekrarlayın. Daha sonra limon kabuklarını küçük küçük doğrayıp bir kenara alın. Diğer taraftan kabukları soyulan limonları beyaz kısımlarından iyice ayırın. Portakal gibi dilimlere ayırın elde edilen dilimleri isteğinize göre bıçakla 2 veya 3'e bölün. Üzerine toz şeker ilave ederek sulanması için yaklaşık 2 saat boyunca bekletin. Üzerine sıcak su ilave ederek kısık ateşte iyice kaynatın. Kaynamaya başladığında hoş kokusunu vermesi için acı suyu alınan limon kabuklarını da reçelin içine ekleyin. Bu halde kıvama alıncaya kadar pişirin.

Limon reçeli kaynama süresi yaklaşık 40 dakika kadardır. Bu sürenin sonunda bir kâsenin içine bir miktar reçel bölün ve soğutup kıvamını kontrol edin. Limon reçeli arzu edilen koyuluğa ulaştığında ocaktan indirin ve kavanoza boşaltın. Eğer uzun süre saklamak istiyorsanız kavanozun kapağı açık haldeyken 1-2 gün güneş görecek bir yerde bekleyin. Daha sonra kapağını kapatıp buzdolabına kaldırın.

Afiyet olsun.
" } ] }