{ "title": "Limon Sirkesi", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-Sirkesi-48.jpg", "date": "19.01.2024 19:14:35", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Limon sirkesi, limon; ılıman iklimi seven ve sene boyunca büyümesi devam edip yapraklarını dökmeyen bir ağaç türünün meyvesidir. Dünya üzerinde en çok bilinen ve tüketilen narenciyelerden birisidir. Mis kokulu kabuğu ve ekşi tatta suyu vardır. Bu yüzden, çaya, çorbaya, salata ve yemeklere sıklıkla kullanılan bir turunçgildir. Bünyesinde; folat, tiamin, nisain, bakır, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, demir ve çinko bileşenlerinin yanı sıra; A, B, C ve B6 vitamini de bolca bulunmaktadır. Bu besleyici elementler, insan sağlığına oldukça fayda sağlamakadır. Cilt sorunları, diyabet, ateş, sindirim sorunları, saç bakımı, diş sağlığı gibi daha birçok rahatsızlığa iyi gelen limon; yağı, suyu, tuzu ve sirkesi yapılabilen doğal besinler arasında yer almaktadır. Ancak biz şuan, belki de adını ilk kez duyacağınız limon sirkesinden size bahsedeceğiz.

Limon sirkesi; heryerde rahatlıkla bulunabilen sirke türlerinden biri değildir. Fakat mucizevi denilecek kadar mükemmel nimetlerden birisidir. Salatalarda, tatlılarda, dondurmalarda, yemeklerde, sos ve çorbalarda lezzeti arttırmada etkilidir. Aynı zamanda limon sirkesi, limonata yapımında da kullanılmakta olup faydalarından mümkün mertebe yararlanılması amaçlanır.

Limon sirkesi yaygın olarak satılmasa da evde rahatlıkla kendinizin yapabileceği bir sirkedir. Hepimizin de evde mutlaka bulundurduğu o C vitamini kaynağı limondan, sirke yapmak oldukça basittir. Limonun, en hoş ve en yararlı değerlendirme şekillerinden biridir bu yöntem.

Limon sirkesi nasıl yapılır?

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Öncelikle limon kabuklarını, altındaki beyazını almayacak şekilde incecik soyalım. Daha sonra küçük parçalar halinde doğrayınız. Çekirdeklerini asla ayıklamayınız. Hatta düşen çekirdeklerini de limon sirkesi yapımında kullanalım. Bunlar sirkenin acımasını önleyecektir. Yeteri büyüklükteki kavanozun içerisine; limon parçalarını, tuzu ve mayalanması için üzüm ya da elma sirkesini ekleyelim ve üzerine suyumuzu ilave edelim. Tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra, temiz bir tülbentle ağzını örtelim. Yaklaşık 20 gün boyunca bekleyeceğimiz limon sirkesini, gün içerisinde bir defa tahta kaşık ile karıştırıp tekrar tülbentle kapatalım. Limonlar kavanozun dibine çöktüğünde, limon sirkeniz hazır demektir.

Limon sirkesinin faydaları nelerdir?
" } ] }