{ "title": "Limon Tuzu", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-Tuzu-88.jpg", "date": "20.01.2024 09:44:46", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Limon tuzu, asıl adı kimyasal sitrik asittir. Renksiz ve kristal bir yapıya sahip olan organik bir bileşiktir. Birçok meyve ve sebzede bulunur. Ekşi olan meyve sebzelere ekşimsi tadı içerisinde doğal olarak bulunan limon tuzu verir. Gıda sektöründe yaygın olarak kullanımı yapılan limon tuzu, önceden limon ve narenciye sularından elde edilmekteydi. Ancak bu elde etme yöntemi maliyetli olduğu için günümüzde sentetik olarak şeker pancarından elde edilmeye başlanmıştır. Fermantasyon yöntemiyle elde edilen limon tuzu, neredeyse tüm canlı hücrelerde ve bitkilerde bulunan doğal bir bileşiktir. Mutfaklarda sıkça kullanılan limon tuzu yaygın olarak, reçel, turşu, birçok yemek çeşidine lezzet vermektedir. Mutfak haricinde temizlik ürünü olarak da farklı alanlarda kullanılmaktadır. Sağlık içinde geniş yelpazede faydası olan bir bileşiktir.

Limon tuzu faydaları nelerdir?
Limon tuzu zararları nelerdir?

Limon tuzu hakkında bilinen bir yanlış vardır. Kimyasal olarak üretildiği için çoğu kişi limon tuzunun zararlı olabileceğini düşünmektedir. Ancak limon tuzu kullanımı aşırıya kaçılmadığında herhangi bir zarara yol açmaz. Bu yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Gıdalar için kullanımında sağlayacağı zarar kullanım şekli ve kullanım dozuna bağlı olarak değişebilir. Kişi tarafından aşırı tüketildiğinde mide asidi ve midede farklı sorunların yaşanmasına neden olabilir. Direkt olarak ağız yoluyla tüketildiğinde dil ve ağız tahrişine yol açabilir. Beraberinde yine direk tüketimi boğazda yaraya neden olabilir. Sıcak suyun içine eklenip bu suyun buharı teneffüs edildiğinde solunum yollarına zarar verebilir. Eğer sıcak su içinde etkileşim yaratırsa alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
" } ] }