{ "title": "Limon", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limon-48.jpg", "date": "20.01.2024 04:10:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Limon, kış geldiğinde bile yapraklarını dökmeyen ve yıl boyu yeşil kalan, gelişmeye devam eden bir ağacın meyvesidir. Bu ağacın anavatanı hakkında kesin bir bilgi yoktur. C vitamini deposu olan limon, günde bir tane tüketildiğinde günlük ihtiyacın yarısını karşılayabilir. Bu vitamin hastalıklardan korunma, kalp ve damar sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak oldukça ekşi bir tadı olduğu olduğu için çoğu kişi limonu tüketemez. Bunun yerine meyveyi limon suyu olarak değerlendirir. Limon suyu yemeklerde, çayın içinde, salatalarda rahatlıkla kullanılabilecek lezzettedir. Limonun sağladığı faydalar sadece bir besin olarak tüketilmesiyle değil, cilt ve saç bakımı, ağız sağlığının korunması için tavsiye edilen bitkisel tariflerde de kullanılarak sağlanabilir. Limon aynı zamanda böbreklerin, bağırsakların ve karaciğerin temizliğini sağlayan, böylece serbest radikallerden korunmaya yardımcı olan bir meyvedir.

Limon faydaları nelerdir?

Kemik sağlığını korumak için: Antioksidan etkisi olan limon, özellikle romatoid artrit ve osteoporoz gibi kemikleri etkileyen ağrılı ve iltihaplı hastalıklarda belirtilerin hafifletilmesini sağlar. Düzenli olarak limon ya da limon suyu tüketilmesi bu faydalardan yararlanmanıza yardımcı olur. Özellikle bu rahatsızlıkların eklemlerde oluşturduğu şişliklerin azaltılmasını sağlar. Ayrıca fosfor içeriğiyle de kemik sağlığının korunmasında önemli bir rol üstlenir.

İskorbüt hastalığı: İleri yaşlarda daha fazla görülen bu rahatsızlık C vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu nedenle hastalarda anemi, zayıflık, halsizlik, diş eti kanaması tarzında belirtilere neden olur. Limon C vitamini deposu olduğu için bu hastalığın önlenmesinde yardımcı olur.

Kalp ve damar sağlığı için: İçerdiği C vitamini ile dokuların esneklik kazanmasını sağlayan kolajen üretimini yükselten limon damar sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca limonun antioksidan etkisi damar tıkanıklığına, damarlarda zayıflamaya yol açan serbest radikalleri etkisizleştirir, hastalardaki felç geçirme riskini düşürür. Düzenli egzersizlerle birlikte limon tüketimine dikkat edilirse, kalp hastalıklarından korunmak kolay olur.

Yara iyileşmesinde: Cilt yaralarının iyileşmesi gecikiyorsa, vücutta C vitamini eksikliği olabilir. Uzmanlar ciltteki kesiklerin, yanıkların, yaraların daha hızlı iyileşmesi için limon tüketilmesini önerirler.

Cilt bakımında: Limon evde hazırlayacağınız cilt bakım maskesiyle özellikle güneş lekelerinin ve diğer cilt lekelerinin azaltılmasına, ciltteki yağlı görünümün düzeltilmesine, ölü hücrelerin giderilmesine ve cildin parlaklık kazanmasına yardımcı olur. Limon suyunu düzenli içmekte cilde esneklik kazandırır. Ciltte erken yaşlarda oluşacak kırışıklık önler. Limonun cilde haricen sürülerek kullanılması halinde, cildi güneşe maruz bırakmamak gerekir.

Sindirime yardımcıdır: Limon tüketimi mide asidinin salgılanmasını arttırır ve beslenmede tüketilen kırmızı et, yağlı gıdalar gibi ağır yiyeceklerin sindirimine yardımcı olur. Karaciğerdeki safra üretimini arttırdığı içinde, yağlı besinleri sindirmek kolaylaşır. Bu nedenle diyetisyenlerin önerdiği beslenme listesinde limon her zaman bolca önerilir.

Böbrek taşını önler: Düzenli şekilde limon suyu, limon tüketmek böbrek taşının oluşmasına engel olur. Bu bilimsel araştırmalarda belirlenmiş bir faydadır. İçeriğindeki sitrat nedeniyle limonun böbreklerde biriken kalsiyuma engel olduğu, birikimlerin artmamasına yol açtığı tespit edilmiştir.

Ağız ve diş sağlığını korur: Dişlerin üzerinde biriken, dişlerin çürümesine ve renginin değişmesine yol açan bakteriler limonun asitli içeriğiyle temizlenir. Hem dişlerin beyazlaşmasına hem de enfeksiyonlara engel olur. Ancak limonun fazla tüketilmesi diş minesine zarar verebilir. Bu yüzden aşırıya kaçmamak gerekir.

Saç bakımında: Yaz geldiğinde saçların rengini açmak için doğal bir yol olan limon, saçlarınız için başka etkilerde yapar. Saç derisinde oluşan kepeği önler, saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Şampuana karıştırılarak kullanıldığında, saçlarda biriken sprey, köpük, jöle gibi alıntıları temizler. Fakat limonun saçı ve saç derisini kurutma etkisi olduğu da bilinmelidir. Bu yüzden sık kullanımdan kaçınılmalıdır.

Limon besin değerleri (1 adet kabuksuz limon)
Limon yan etkileri nelerdir?

Limon sindirim sıvılarının miktarını arttırdığı için, mide ekşimesine neden olabilir. Bu yüzden reflü gibi mide sorunları olanlara limon tüketimi önerilmez. Dişer içinde faydalı olduğu bilinen limonun aşırı tüketilmesi diş minesine zararlı olabilir. Bu yüzden uygun miktarda limon tüketmek ve hemen dişleri fırçalayarak temizlemek gerekir. Limon ayrıca idrar çıkışını arttırır. Eğer yeteri kadar su içilmediği takdirde vücut susuz kalabilir. Buna dikkat edilmelidir.

Limon nasıl kullanılır?

Limonun en yaygın kullanımı limon suyu şeklinde olur. Bunun yanı sıra limon çayı da hazırlanabilir. Normal bitki çayları içinde tatlandırma amaçlı kullanılabilir. Limon suyu mutfakta kullanılan malzemelerin parlatılması içinde kullanılabilir. Boğaz ağrısını gidermek için gargara yapılabilir. Porselen eşyalar limon ve tuz karışımıyla ovulabilir. Musluk ve duş başlığını parlatmak ve temizletmek için limondan faydalanabilirsiniz. Bakır eşyalarda limonla temizlenebilir. Elinize sinen sarımsak, soğan, balık gibi kokuları limonla ovarak temizleyebilirsiniz. Ahşap eşyalardaki kokuları limonla giderebilirsiniz.
" } ] }