{ "title": "Limondaki Şeker Oranı", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limondaki-Seker-Orani-92.jpg", "date": "20.01.2024 07:20:52", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Limondaki Şeker Oranı; Limon kulanım alanı en geniş olan bir üründür. Bütün yıl boyunca büyümesini sonlandırmayan, kışın ise yapraklarını dökmeyen bir ağaç türüdür. Ilıman iklime sahip olan tüm bölgelerde yetişir. Bu yüzden tam olarak ana vatanı neresidir bilinmez. Ülkemizde en fazla Akdeniz ve Ege illerinde yetişen bir meyvedir. Ortalama olarak 3-6 metre arasında uzayan bir bitkidir. Gövde ve dallarının rengi genel olarak gri renktedir. Limon suyu yaklaşık olarak %5 oranında asitlik içerir. Ortalama pH 'ı 2-3 arasındadır. Genel olarak sonbahar da olgunlaşan limon meyvesi yumurta biçimli, her iki ucu da sivri, içerisinde 8-10 bölme bulunduran, çok ekşi ve bol sulu bir yapıya sahiptir. Meyvenin dış kabuk rengi açık sarıdır. Üzerinde tanecikler bulunur. Bu tanecikler uçucu yağ yapıya sahip olan esanstır. Meyvenin iç kısmı ise beyaz renkli ve süngerimsi yapıya sahiptir. Limonun kullanım alanı çok geniştir. Mutfakta her türlü yemeği tatlandırmak amacıyla, kozmetik ürünlerinde, ilaç sektöründe, alkol üretimi, alternatif tıp gibi daha sayamadığımız birçok sektörde kullanılmaktadır.

Limondaki Şeker Oranı Ne Kadardır

Limon her yönü ile tam olarak bir şifa kaynağı olarak bilinir. Tansiyon hastalığından şeker hastalığına kadar birçok hastalıklarda tedavi edici özelliğe sahiptir. Doğal bir C vitamin kaynağıdır. Bu özelliğinden dolayı kış aylarında grip gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu veya hastalıkların etkisini azaltıcı etkiye sahiptir. Son zamanlara ortalıkta bir söylenti dolaşmaktadır. Limonun yüksek oranda şeker içerdiğine dair bu yüzden fazla tüketilmemesi gerektiği vurgulanır. Evet her meyve grubunda muhakkak şeker bulunduğu doğrudur. Elma, çilek, muz, kavun, karpuz gibi meyvelerde yüksek oranda şeker bulunur. Hatta yetiştirildiği bölgeye göre bazı portakal gruplarında da şeker varlığı görülebilir. Fakat limon bu saydıklarımdan çok farklı bir içeriğe sahiptir. İçerik olarak bol miktarda su, fosfor, potasyum, kalsiyum içermektedir. Limon doğası gereği asit oranı yüksek bir meyvedir. Asitli yapıya sahip olduğu için de yüksek oranda şeker bulundurması neredeyse imkânsızdır. Bir limonda ortalama olarak %1 oranında şeker bulunur. Limon cinsi çok fazladır. Bazı limon cinslerinde yetiştiği bölgeye bağlı olarak bu oran %3'e kadar çıkabilmektedir. Elimizde bulunan bu değerlere bakılacak olursa limondaki şeker oranı korkulacak bir değerde değil. Bu meyveyi gönül rahatlığıyla çok farklı kullanım alanlarında tüketebiliriz.
" } ] }