{ "title": "Limondaki Şeker Oranı", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Limondaki-Seker-Orani-92.jpg", "date": "20.01.2024 07:20:52", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Limondaki Şeker Oranı; Limon kulanım alanı en geniş olan bir üründür. Bütün yıl boyunca büyümesini sonlandırmayan, kışın ise yapraklarını dökmeyen bir ağaç türüdür. Ilıman iklime sahip olan tüm bölgelerde yetişir. Bu yüzden tam olarak ana vatanı neresidir bilinmez. Ülkemizde en fazla Akdeniz ve Ege illerinde yetişen bir meyvedir. Ortalama olarak 3-6 metre arasında uzayan bir bitkidir. Gövde ve dallarının rengi genel olarak gri renktedir. Limon suyu yaklaşık olarak %5 oranında asitlik içerir. Ortalama pH 'ı 2-3 arasındadır. Genel olarak sonbahar da olgunlaşan limon meyvesi yumurta biçimli, her iki ucu da sivri, içerisinde 8-10 bölme bulunduran, çok ekşi ve bol sulu bir yapıya sahiptir. Meyvenin dış kabuk rengi açık sarıdır. Üzerinde tanecikler bulunur. Bu tanecikler uçucu yağ yapıya sahip olan esanstır. Meyvenin iç kısmı ise beyaz renkli ve süngerimsi yapıya sahiptir. Limonun kullanım alanı çok geniştir. Mutfakta her türlü yemeği tatlandırmak amacıyla, kozmetik ürünlerinde, ilaç sektöründe, alkol üretimi, alternatif tıp gibi daha sayamadığımız birçok sektörde kullanılmaktadır.