{ "title": "Misket Limonu", "image": "https://www.limon.gen.tr/images/Misket-Limonu-94.jpg", "date": "19.01.2024 20:52:56", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Misket limonu, normal limonların aksine ebat olarak daha küçüktür ve kabuğu daha kalın ve daha kokuludur. Dış kabuğu meyve ne kadar büyürse büyüsün hep yeşildir. Limongiller sınıfında yer alan ekşi bir meyvedir fakat diğer limon türlerine göre daha az sulu ve daha az ekşidir. Posa yönünden zengindir ve asidik özelliği daha yoğundur. Çekirdekleri bulunur ve kısa bodur ağaçlarda yetişir. Asidik özelliğinin yanı sıra vitamin C açısından en zengin meyveler arasındadır. Glikoz oranı yok denecek kadar azdır. Genellikle yemeklere aroma katmak açısından kullanılırlar. Bunun yanı sıra detoks kürlerinde veya bitki çaylarında da sıkça kullanılır. Ayrıca birçok türü vardır. Diğer limon türleri ile kıyaslanınca daha pahalı olduğu bilinmektedir. İlk olarak İngilizler tarafından kullanıldığı tahmin edilmektedir fakat tam tarihçesi bilinmemektedir. İngiltere'den bir grup tayfanın deniz seferlerinde hastalık kaptıklarını düşünerek kullanmaları üzere yaygınlaştığı üzerine söylentiler mevcuttur. Bunca özelliği bulunan bir bitkinin elbette ki faydaları da oldukça fazladır.

Misket limonunun faydaları nelerdir?
Misket limonu yetiştirilmesi ve kullanım şekli nasıldır?

Kullanım şekli, kullanım amacına göre farklılık gösterebilmektedir. Misket limonununhem kabuğu hem suyu hem posası hem çekirdeği hem de yaprağı kısacası tüm yapı elemanlarıyla kullanıma uygun bir bitki çeşididir. Bu da hem çiftçiye hem de tüketiciye muazzam getiriler sunmaktadır. Hatta bazı yerlerde misket limonu, içkilerin servisinde de kullanılmaktadır.

Yetiştirildiği yerler çoğunlukla tropik bölgelerdir. Çünkü misket limonu tropikal iklim kuşağına uygun ortamları seven bir turunçgil çeşididir. Bu iklim bölgelerine uygun bölgeler dışında Hindistan'da bolca yetişir. Ülkemizde ise bir Akdeniz kenti olan Mersin ve civarında üretimi yapılmaktadır. Uygun gübreleme ve bakım sayesinde ev bahçelerinde de yetiştirmek mümkün olabilmektedir. Bu bitki sadece gıda ve tarım sektörü için değil, aynı zamanda da kozmetik sektörünün vazgeçilmez bir maddesidir. Soğuk havalara karşı oldukça dayanıksız bir bitkidir. Özellikle ayaz vurması olarak tabir edilen durumla karşılaşıldığı zaman, hasat zamanı büyük ölçüde kayıplar, fireler verilir. Yani çiftçinin yüzünü güldüren bir bitki olduğu gibi, dikkat edilmediği sürece, bilinçli yetiştirilmediği sürece büyük mağduriyetlere de sebebiyet verdiği bilinmektedir. Bazı topraklarda misket limonu yetiştiriciliği için gübre gerekmezken bazı topraklarda ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat bilindiği üzere her tarım ürününde olduğu gibi bu üründe de doğal gübre kullanmak lezzet ve sağlık açısından daha faydalıdır.
" } ] }