Limon Ağacı Budama
Limon Ağacı Budama, Limon yetiştiriciliğinde en az dikkat gösterilen konu budamadır. Limon ağacında diğer kültürel işlemler zamanında yapılmadığı zaman negatif etkiler hemen ortaya çıkarken limon ağacı budama işlemi yapılmadığı zaman bu durumun olumsuz etkileri ilerleyen yıllarda ortaya çıkmaktadır ve verimi direkt olarak yok etmektedir.
Limon ağacı budama uygulaması için artık yapılacak bir şey kalmamaktadır. Hiçbir masrafı ve zorluğu olmayan bu kültürel uygulama ürün verimi için olmazsa olmazlardan biridir.
Limon ağacı budama nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
Limon ağacı budama kültürel uygulaması ile. - Ana dalların sayısı ve dağılışı düzenlenir, ağacın verime yatması hızlanır, güneş ışığından daha fazla fayda sağlanır.
- Meyve iriliği ve kabul renklenmesi daha kaliteli olur.
- Ağacın çiçek açması ve hasat zamanı arasındaki süre çok daha kısa olur.
- Limon ağacı budama sayesinde, ağaç büyüklüğü ve dallar kontrol altında tutulur.
- İlaçlama uygulamasının etkisi artar, zararlı ve hastalıklı dallar yok edilir.
- Gerek hasat zamanında gerekse diğer kültürel işlemlerin uygulanması sırasında daha geniş alana sahip olunur.
- Verimden düşen ağaçlar gençleştirme budaması sayesinde tekrar verim kazanır.
Limon ağacı budama 3 yöntem ile yapılır- Şekil budaması, limon ağacı budamada bu yöntem sadece genç ağaçlarda ve fidanlarda yapılan bir budama işlemidir.
Bu yöntem il ağaçta doğal taç gelişimi sağlanarak, limon ağacının gelişimi ve büyümesine ayrıca meyve verimliliğine katkı sağlanmış olunur. Limon ağacı budama uygulaması, çöğürler elde edildikten sonra şaşırtılma sırasında gerçekleştirilir. Çöğürlere ait yan sürgüler alınarak, dal tek gövde şeklinde büyütülür. Şekil budamasında kökler kısaltılır, dengesizlik var ise tepeden de kesim yapılabilir. Çöğürün topraktan itibaren 35 cm'ye kadar olan kısımları temizlenir. Bu uygulama aşılamadan 3 hafta kadar önce yapılmalıdır. Şekil budaması ile taçlandırma yüksekliği ayarlanır. En güçlü dallardan 3 tanesi bırakılır ve diğerleri kesilir. Böylece ana dallar belirlenmiş olur. Bu 3 sürgünün farklı aralıklardan ve eşit açılarda kesilmiş olması önemlidir. Bu sürgünler uzadıktan sonra tekrardan 25-35 cm yükseklikten bir budama daha yapılmalıdır. Bu ana dallar üzerinde sürgün çıktıkça kesilmelidir.
- Verim budaması, limon ağacı budama işleminde limon ağacı verime yattıktan sonra yapılan budama şeklidir. Hafif bir dal seyreltmesi şeklinde yapılır. Özellikle birbirinin üzerine gelen ve birbirine sürtünen dallar kesilir. Budama işleminde hastalıklı ve kuru dallara ağırlık verilir. Programlı bir verim budaması düzenli olarak yapılır. Böylece ağaç belli bir büyüklükte tutularak diğer kültürel işlemler için kolaylık sağlanmış olunur. Etek şeklindeki dallar çok kesilmemesine rağmen yere değmesine izin verilmemelidir. Ana ve yardımcı dallardan meyve verimi olmayanlar budanarak yeni dalların oluşumu için yer açılmış olunur.
- Gençleştirme budaması, Limon ağacı budamada bu yöntem ile amaç verimini kaybetmiş dalların kısaltılması ile yeni sürgünlere yer açmaktır. Limon ağacının meyve verimi, yeni sürgün ile doğru orantılı olarak ilerler. Sürgünler dengeli bir şekilde ayarlanmalı ve özellikle meyve tohumu olan sürgünler tutulmalıdır. Bu budama şeklinde kalın dalların kesilmemesine dikkat edilip çapı 5 cm'den daha ince olanlar kesilmelidir. İlkbahar aylarının başlangıcında yapılan gençleştirme budamasından sonra ağaç gövdesi beyaz badana ile boyanarak zararlılara karşı koruma sağlanmalıdır.
21.01.2024 23:12:24
Limon Ağacı Budama ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Limon Ağacı Budama"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|