Limon Budama Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
23 Temmuz 2024

Limon Budama Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Limon Budama

Limon Budamanın Amacı

Limon budamanın amacı, ağaçta derinlemesine bir temizlik yapmaktır. Limon budaması, hasta, yaşlı ve kuru dalların alınarak tacın havalanması ve güneşlenmesi için zemin sağlamak amacıyla yapılır. Bu işlem, ağacın genel sağlığını korumak ve verimini artırmak için kritik öneme sahiptir. Özellikle uç alma budamasının zamanlaması konusunda çok dikkatli olmak gerekir. Uçkurutan hastalığı nedeniyle yapılan limon budaması, hastalık riskinin en düşük olduğu zamanlarda gerçekleştirilmelidir. Bu hastalık, havanın 30 derece ve üzeri olduğu dönemlerde görülmez. Limon dışındaki tüm turunçgiller kış aylarında budanmasına rağmen, limon budaması gözlerin uyanmayacağı bir zaman diliminde yapılmalıdır.


Limon budaması, uç alma budaması olarak yapılmalıdır. Limon budamasında uç almanın amacı, sürgünlerde bulunan yan dalların daha sağlıklı uzayabilmelerini sağlamaktır. Limon budaması yaz aylarında yapılırsa, sonbaharda yan dallarda yeni sürgün oluşumu meydana gelir ve kışın bu yeni sürgünler soğuk havanın etkisi ile zarar görür. Zarar görmüş sürgünlerde de uçkurutan hastalığı görülme ihtimali daha fazla olur. Limon budama için uç alma zamanının en uygun tarihi Ekim ve Kasım aylarıdır. Böylece limon ağacı ilkbahar aylarında daha verimli ve sağlıklı olur. Limonda uç alma budaması kışın yapılırsa tüm gözler yok edilerek limondan verim beklenemez.

Limon budama işlemi yapmadan önce, budama sırasında kullanılacak olan aletlerin dezenfekte edilmesi son derece önemlidir. Bu şekilde aletlere bulaşan hastalık riski sağlıklı dallara taşınmamış olur. Dezenfektan için, 1 ölçek çamaşır suyu 4 ölçek normal su ile karıştırılarak budama aletleri bu suyun içerisinde 5 dakika kadar tutulur. Temiz su ile durulandıktan sonra budama işlemine geçilir.

Limon Budama Üç Şekilde Yapılır

  • Şekil Budaması: Genç fidan ve genç ağaçlarda yapılır. Şekil budaması, taç gelişimi ve dalların daha sağlıklı büyümesi için yapılır. Birinci taç 60 cm olarak belirlendikten sonra, gelişme özelliği en iyi olan 3 dal seçilerek 25 cm olacak şekilde budanır. Budama yapılan dallardan yeni çıkan sürgünler 25 cm olunca tekrar budanır. Yeni limon ağaçları, oldukça dağınık taçlara sahiptir, ilk uzayan sürgünlerde çiçek tomurcukları oluşmaktadır. Bu sürgünlerin kesilmesi meyve oluşumunu engeller.
  • Uç Alma Budaması: Limon sürgünleri yan dal vermeden dik büyürler ve çiçek tomurcukları yan dallarda oluşur. Tepe tomurcuklarının azaltılması gerekir. Bu nedenle her yıl uç alma budaması istisnasız yapılmalıdır. Uç alma budaması çok kısa olacak şekilde yapılırsa obur dal oluşumu meydana gelir. Çok uzun bırakıldığında ise limon dallarının yukarı kısmında meyve tutulumu daha fazla gerçekleşirken, orta ve daha aşağı kısımlarda meyve gelişimi gözlenmez. Toplam sürgün boyunun üçte biri kalacak kadar budama yapılmalıdır.
  • Gençleştirme Budaması: Bu budama, belli bir yaşa gelen ağaçların yeterli sürgün vermesi ve azot-karbon dengesinin sağlanması amacı ile yapılır. Gençleştirme budaması yapılırken, çok büyük ve kalın kesim yapılmamalıdır. Bu şekilde yapıldığında ağaçta hastalık riski artar. 5 cm çapından daha kalın olan dalların kesimi yapılmamalıdır. Gençleştirme budaması, kıştan çıkarken yapılır. Ağacın gövdesi hastalıklardan ve güneşten korunma amacıyla beyaz badana boyası ile boyanır.

Ekstra Bilgiler

Limon budaması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de budama aletlerinin temizliği ve hijyenidir. Aletlerin dezenfekte edilmesi, hastalıkların yayılmasını önler ve ağacın sağlıklı kalmasını sağlar. Ayrıca, budama sonrası ağaçlara uygun gübreleme ve sulama yapılmalıdır. Ağaçların ihtiyacı olan besin maddeleri ve suyu alması, budama sonrası hızlı ve sağlıklı bir şekilde toparlanmalarını sağlar. Bu şekilde limon ağaçları, hem verimlilik açısından daha yüksek performans gösterir hem de hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ali uygur

19 Nisan 2024 Cuma

Epey yarari oldu tesekkurler

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ali uygur, yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. Her zaman sorularınız ve yorumlarınız için buradayız. Teşekkürler!

2. Cevap
cevap

Alpman

Limon ağacı daha verimli ve sağlıklı olması için yılın belli aylarında budanır. Budama olayı bazı dallarının kesilip temizlenmesi ile olur. Ağaç budaması bu işin bilen bir kişi tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde ağaç zarar görerek verimini kaybedebilir. Ayrıca budama yapılırken kullanılacak malzemelerin temiz ve bu iş için uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Saksıda Limon Ağacı Bakımı

Saksıda Limon Ağacı Bakımı

Haber Bülteni

Güncel

Limonla Hamilelik Testi

Limonla Hamilelik Testi