Limon Çekirdeği Çimlendirme
Limon çekirdeği çimlendirme; limon on iki ay boyunca yaprağını dökmeden kalabilen hoş kokusuyla doğal bir oda parfümü olan bir ağaçtır. Limon C vitamini deposu olduğu kadar salatalarda, yemeklerde, çorbalarda, reçel yapımında, sirke yapımında kullanılan çok yönlü ve çok faydalı bir meyvedir. Limon yetiştirmek için hazır fideler alınıp yetiştirileceği gibi çekirdekten de yetiştirilebilmektedir.
Şüphesiz çekirdekten limon yetiştirmek en zevkli olanıdır. İkisi arasında pek fark yoktur ancak fideden ekilen limon daha çabuk meyve verebilir. Çekirdekten çimlendirerek yetiştirilen limonun meyve vermesi 3-6 yıl arasında olur. Narenciyelerin içerisinde en faydalı olan limonun çekirdekten çimlendirerek nasıl yetiştirildiğini anlatmaya çalışacağız. Ilıman iklime sahip bütün bölgelerde yetişir.
Limon çekirdeği çimlendirme için gerekli malzemeler- Plastik bardaklar
- İyi cins bir limon
- Humuslu, organik gübrelerin karışımından hazırlanmış toprak
Çimlendirme için yapılacak işlemler sırasıyla- Önce limonu bıçakla ikiye kesip içerisindeki çekirdekleri alıyoruz. Aldığımız çekirdekleri bir peçetenin üzerinde kurulayıp baş kısımlarından beyaz kabuklarını soyuyoruz. İçlerinden kahverengi çekirdekler kalacak şekilde
- Soyduğumuz çekirdekleri ıslattığımız kâğıt havlunun üzerine koyup sarıyoruz üzerini tekrar bir sprey yardımı ile nemlendiriyoruz.
- Bu şekilde kâğıt havluya sardığımız çekirdekleri olduğu gibi ağzı kilitli bir naylon torbaya koyup ağzını sıkıca kapatıyoruz.
Çimlenmenin olabilmesi ortamın nemli olmasına bağlıdır.
- 2 hafta bekletilen çekirdeklerin çimlendiği görülür. Limon çekirdekleri 2 haftadan daha uzun sürede bekletilebilir o zaman çimlenme daha fazla olur.
- Ayrı bir tarafta plastik bardakların altları delinir ve içleri ağız kısımlarında ikişer parmak boşluk kalıncaya kadar, yukarıda belirttiğimiz toprak karışımıyla doldurulur.
- Limon çekirdeği çimlendirme işleminin bu aşamasında çimlenen limon çekirdekleri, dikine toprağın 1 cm altında kalacak şekilde dikilir ve hafifçe bastırılır. Hemen can suyu verilir. Su verirken ölçülü olmalı, mümkünse spreyle azar azar verilmelidir.
Çimlenme sırasında nemli ortam oluşturmak için bardakların üzerine naylon geçirilir, naylona delikler açılmalıdır aksi taktirde çekirdekler fazla nemden çürüyecektir. Çekirdekten filizlerin çıktığı görüldüğünde üzerindeki naylon açılır ve çimlenen filizler hiç bekletilmeden saksılara ekilir hiç bekletilmez çünkü beklediği zaman cücükleri uzayacağı için dikme anında kırılmalar olacaktır. Limon çekirdeği çimlendirme konusunun son aşamalarından biri de saksılara alınan, filizlenen çekirdeklerin uygun hava koşullarında durmasıdır. Limon sıcağı sever, bol havadar, güneşli bir ortama konmalı kurumasına izin verilmeden sulanmalıdır.
20.01.2024 18:38:01
Limon Çekirdeği Çimlendirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|