Limon Çekirdeği Çimlendirme
24 Haziran 2024

Limon Çekirdeği Çimlendirme


Limon, on iki ay boyunca yaprağını dökmeden kalabilen ve hoş kokusuyla doğal bir oda parfümü özelliği taşıyan bir ağaçtır. Limon, C vitamini deposu olmasının yanı sıra salatalarda, yemeklerde, çorbalarda, reçel yapımında ve sirke yapımında kullanılan çok yönlü ve faydalı bir meyvedir. Limon yetiştirmek için hazır fideler kullanılabileceği gibi çekirdekten de yetiştirilebilir. Şüphesiz çekirdekten limon yetiştirmek en zevkli olanıdır. İkisi arasında pek fark yoktur ancak fideden ekilen limon daha çabuk meyve verebilir. Çekirdekten çimlendirerek yetiştirilen limonun meyve vermesi 3-6 yıl arasında sürebilir. Ilıman iklime sahip tüm bölgelerde yetişir.

Limon Çekirdeği Çimlendirme İçin Gerekli Malzemeler

  • Plastik bardaklar
  • İyi cins bir limon
  • Humuslu, organik gübrelerin karışımından hazırlanmış toprak

Çimlendirme İçin Yapılacak İşlemler Sırasıyla

  • Önce limonu bıçakla ikiye kesip içerisindeki çekirdekleri alıyoruz. Aldığımız çekirdekleri bir peçetenin üzerinde kurutup baş kısımlarından beyaz kabuklarını soyuyoruz. İçlerinden kahverengi çekirdekler kalacak şekilde.
  • Soyduğumuz çekirdekleri ıslattığımız kâğıt havlunun üzerine koyup sarıyoruz ve üzerini tekrar bir sprey yardımı ile nemlendiriyoruz.
  • Bu şekilde kâğıt havluya sardığımız çekirdekleri olduğu gibi ağzı kilitli bir naylon torbaya koyup ağzını sıkıca kapatıyoruz. Çimlenmenin olabilmesi ortamın nemli olmasına bağlıdır.
  • 2 hafta bekletilen çekirdeklerin çimlendiği görülür. Limon çekirdekleri 2 haftadan daha uzun sürede bekletilebilir, bu durumda çimlenme daha fazla olur.
  • Ayrı bir tarafta plastik bardakların altları delinir ve içleri ağız kısımlarında iki parmak boşluk kalacak şekilde, yukarıda belirttiğimiz toprak karışımıyla doldurulur.
  • Çimlenen limon çekirdekleri, dikine toprağın 1 cm altında kalacak şekilde dikilir ve hafifçe bastırılır. Hemen can suyu verilir. Su verirken ölçülü olmalı, mümkünse spreyle azar azar verilmelidir.

Çimlenme sırasında nemli ortam oluşturmak için bardakların üzerine naylon geçirilir, naylona delikler açılmalıdır. Aksi takdirde çekirdekler fazla nemden çürüyecektir. Çekirdekten filizlerin çıktığı görüldüğünde üzerindeki naylon açılır ve çimlenen filizler hiç bekletilmeden saksılara ekilir. Beklediği zaman cücüklerin uzayacağı için dikme anında kırılmalar olabilecektir. Limon çekirdeği çimlendirme sürecinin son aşamalarından biri de saksılara alınan filizlenen çekirdeklerin uygun hava koşullarında durmasıdır. Limon sıcağı sever, bol havadar ve güneşli bir ortama konmalı, kurumasına izin verilmeden sulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Limon Suyu Faydaları Nelerdir?

Limon Suyu Faydaları Nelerdir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bodur Limon Yetiştiriciliği

Bodur Limon Yetiştiriciliği

Limon Tuzu Faydaları Nelerdir?

Limon Tuzu Faydaları Nelerdir?

Aspirin Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aspirin Limon Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Misket Limonu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Misket Limonu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Aspirin Limon Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Aspirin Limon Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Soda Limon Tuz Hazırlanması

Soda Limon Tuz Hazırlanması

Güncel

Limon Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Limon Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Beyaz Limon Nasıl Yetişir?

Beyaz Limon Nasıl Yetişir?