Limon, on iki ay boyunca yaprağını dökmeden kalabilen ve hoş kokusuyla doğal bir oda parfümü özelliği taşıyan bir ağaçtır. Limon, C vitamini deposu olmasının yanı sıra salatalarda, yemeklerde, çorbalarda, reçel yapımında ve sirke yapımında kullanılan çok yönlü ve faydalı bir meyvedir. Limon yetiştirmek için hazır fideler kullanılabileceği gibi çekirdekten de yetiştirilebilir. Şüphesiz çekirdekten limon yetiştirmek en zevkli olanıdır. İkisi arasında pek fark yoktur ancak fideden ekilen limon daha çabuk meyve verebilir. Çekirdekten çimlendirerek yetiştirilen limonun meyve vermesi 3-6 yıl arasında sürebilir. Ilıman iklime sahip tüm bölgelerde yetişir. Limon Çekirdeği Çimlendirme İçin Gerekli Malzemeler
Çimlendirme İçin Yapılacak İşlemler Sırasıyla
Çimlenme sırasında nemli ortam oluşturmak için bardakların üzerine naylon geçirilir, naylona delikler açılmalıdır. Aksi takdirde çekirdekler fazla nemden çürüyecektir. Çekirdekten filizlerin çıktığı görüldüğünde üzerindeki naylon açılır ve çimlenen filizler hiç bekletilmeden saksılara ekilir. Beklediği zaman cücüklerin uzayacağı için dikme anında kırılmalar olabilecektir. Limon çekirdeği çimlendirme sürecinin son aşamalarından biri de saksılara alınan filizlenen çekirdeklerin uygun hava koşullarında durmasıdır. Limon sıcağı sever, bol havadar ve güneşli bir ortama konmalı, kurumasına izin verilmeden sulanmalıdır. |